Μέθοδοι προσυμπτωματικού ελέγχου

Μέθοδοι
προσυμπτωματικού ελέγχου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αναπτύσσεται σχεδόν πάντα από προκαρκινικούς πολύποδες (μη φυσιολογικές αναπτύξεις) στο κόλον ή στο πρωκτό. Οι προληπτικές εξετάσεις μπορούν να βρουν προκαρκινικούς πολύποδες, ώστε να αφαιρεθούν πριν μετατραπούν σε καρκίνο. Οι προληπτικές εξετάσεις μπορούν επίσης να εντοπίσουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου νωρίς, όταν η θεραπεία αποδίδει καλύτερα.

 

 

 

 

 • Η κολονοσκόπηση είναι μια απλή και ασφαλής διαδικασία κατά την οποία ο γιατρός σας χρησιμοποιεί ένα μακρύ σωλήνα με φως και κάμερα για να ανιχνεύσει πολύποδες. Οι πολύποδες μπορούν να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εάν εντοπιστούν. Αυτή είναι η τυπική εξέταση για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ανοσοχημικός έλεγχος κοπράνων (FIT or iFBOT):
Εξετάσεις για αίμα που προέρχεται από όγκο ή πολύποδα. Οι χρήστες παίρνουν δείγμα κοπράνων και, στη συνέχεια τη στέλνουν σε ένα εργαστήριο για ανάλυση ή μπορούν να λάβουν τα αποτελέσματά τους αμέσως με έναν αυτοδιαγνωστικό FIT. Αυτό το τεστ γίνεται στο σπίτι και είναι οικονομικό. Θα χρειαστεί κολονοσκόπηση εάν ανιχνευθεί αίμα.

• DNA κοπράνων:
Εξετάσεις για μη φυσιολογικό DNA και αίμα στα κόπρανα. Οι χρήστες συλλέγουν δείγμα κοπράνων, με μια συσκευή που περιλαμβάνεται σε ένα κιτ, στο σπίτι και στη συνέχεια τη στέλνουν στο εργαστήριο για ανάλυση. Αυτό το τεστ είναι πιο ακριβό από το FIT εάν δεν καλύπτεται από ασφάλιση. Θα χρειαστεί κολονοσκόπηση παρακολούθησης εάν η εξέταση ανιχνεύσει καρκίνο ή προ-καρκίνο.

Ευέλικτη Σιγμοειδοσκόπηση:
Αυτή η εξέταση, όπως και η κολονοσκόπηση, γίνεται στο ιατρείο. Μπορεί να εντοπίσει και να αφαιρέσει πολύποδες. Δεν απαιτείται αναισθησία. Αυτό το τεστ βλέπει μόνο το αριστερό μέρος του παχέος εντέρου, που σημαίνει ότι μπορεί να χάσει όγκους που αναπτύσσονται στη δεξιά πλευρά. Απαιτείται κολονοσκόπηση εάν εντοπιστούν μεγαλύτεροι πολύποδες ή άλλα προβλήματα.

Εικονική κολονοσκόπηση:
Χρησιμοποιεί ακτίνες Χ και υπολογιστές για τη λήψη 2- ή 3-D εικόνων του παχέος εντέρου σας. Αυτό είναι ένα ακριβό τεστ και δεν καλύπτεται από όλους τους ασφαλιστικούς φορείς. Εάν εντοπιστεί πολύποδας, θα χρειαστεί κολονοσκόπηση.

Μείνετε ενημερωμένοι με email newsletter

Kαλέστε την γραμμή βοήθειας 2103303313

Πανελλήνιος Σύλλογος για τον Καρκίνο του Παχέως Εντέρου

Eγγραφείτε στο Newsletter του Συλλόγου

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για τα τελευταία νέα και εξελίξεις.

Η εγγραφή σας έγινε με επιτυχία!