Πληροφορίες για φροντιστές

Το Έμβλημα του Φροντιστή

Το να φοράς το θαρραλέο έμβλημα του «φροντιστή» παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις. Όταν ένα αγαπημένο σας πρόσωπο διαγνωστεί με καρκίνο, μεταφέρεστε σε έναν κόσμο με ιατρικά ραντεβού και ελάχιστα κατανοητή ορολογία για τον καρκίνο. Έχουμε επιμεληθεί μια συλλογή πηγών φροντίδας για να βοηθήσουμε.

Επικοινωνία

Οι φροντιστές επικοινωνούν μέσω πολλών καναλιών από τον ασθενή έως τους γιατρούς και τις ασφαλιστικές εταιρείες και ούτω καθεξής. Η επικοινωνία σε όλα αυτά τα κανάλια απαιτεί συνεχείς αλλαγές στη συμπεριφορά, τον τόνο, τη χρήση ορολογίας κ.λπ., όλα αυτά αγχώνουν το μυαλό. Ακολουθούν ορισμένα βασικά στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη στο σχέδιο επικοινωνίας του φροντιστή.

Απλά ρωτήστε!
Αντί να υποθέτετε, ρωτήστε το αγαπημένο σας πρόσωπο τι θα μπορούσε να είναι πιο χρήσιμο για αυτό αυτή τη στιγμή και ελέγξτε περιοδικά εάν οι ανάγκες του έχουν αλλάξει. Είναι φυσιολογικό αν το αγαπημένο σας πρόσωπο να θέλει κάτι διαφορετικό από αυτό που θα θέλατε αν ήσασταν στη θέση του.
Ραντεβού
Εάν δεν μπορείτε να παρευρεθείτε σε όλα τα ραντεβού, ρωτήστε το αγαπημένο σας πρόσωπο και την ιατρική ομάδα για την σημαντικότητα του ραντεβού, γιατί ίσως αξίζει να αναδιατάξετε άλλες προτεραιότητες, ή ρωτήστε για διαδικτυακά ραντεβού.
Σεβαστείτε το απόρρητο
Συζητήστε με το αγαπημένο σας πρόσωπο πόσα και τί θέλει να μοιραστεί για τη διάγνωση του καρκίνου και με ποιον, ώστε να μπορείτε να σεβαστείτε τις επιθυμίες του.
Δεχτείτε βοήθεια
Η φροντίδα είναι συχνά σαν μαραθώνιος αντί για σπριντ. Έτσι, όταν κάποιος προσφέρει νερό, πάρτε το. Λάβετε υπόψη μερικά στοιχεία όταν η αναπόφευκτη ερώτηση, “Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω;” έρχεται στο δρόμο σας. Έχοντας στο μυαλό σας συνεχείς ανάγκες θα σας επιτρέψει να δώσετε ιδέες για το πώς μπορούν να βοηθήσουν οι άλλοι.
Όρια
Οι φροντιστές επιτρέπεται να τα έχουν. Αφιερώστε χρόνο για να αναπτύξετε και να κατανοήσετε τα δικά σας όρια, ώστε να μπορείτε να τα επικοινωνήσετε ξεκάθαρα με το αγαπημένο σας πρόσωπο, την ιατρική ομάδα και το δικό σας σύστημα υποστήριξης.
Ζητήστε βοήθεια
Δεν είναι εύκολο να ζητήσεις βοήθεια. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν να βοηθήσουν οικογένειες που έχουν πληγεί από καρκίνο. Εξασκηθείτε στο να ζητάτε βοήθεια και να την παίρνετε όταν σας προσφέρεται.
Φόβοι
Είναι σύνηθες να πιστεύετε ότι το να μιλάτε για τους φόβους και τις ανησυχίες σας θα επιβαρύνει το αγαπημένο σας πρόσωπο, αλλά πολλοί φροντιστές έχουν διαπιστώσει ότι το να μοιράζονται τα δύσκολα συναισθήματά τους πραγματικά ανακουφίζει από το άγχος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το αγαπημένο σας πρόσωπο ανησυχεί για τα ίδια πράγματα. Το να επιτρέπετε στις τρομακτικές σκέψεις και συναισθήματα να βγουν ανοιχτά, πραγματικά βοηθά να τα βάλετε σε προοπτική.
Ακούστε
Αποφασίστε ότι δεν θα μπορείτε να διορθώσετε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αγαπημένο σας πρόσωπο. Τις περισσότερες φορές το να ακούτε τις ανησυχίες και τις απογοητεύσεις του, χωρίς να νιώθετε ότι πρέπει πάντα να κάνετε κάτι, μπορεί να είναι πολύ ανακουφιστικό τόσο για εσάς όσο και για το αγαπημένο σας πρόσωπο.

Συναισθηματική ευεξία

Καθώς οι φροντιστές αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα σκαμπανεβάσματα του ταξιδιού του αγαπημένου τους προσώπου, είναι εύκολο να παρασυρθείτε από τη ροή και να παραμελήσετε τον εαυτό σας στη διαδικασία. Η φροντίδα του εαυτού σας είναι σημαντική για να κρατάτε το κεφάλι σας πάνω από το νερό, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Αισθήματα απροετοιμασίας
Οι περισσότεροι άνθρωποι ρίχνονται στο ρόλο της φροντίδας ενός αγαπημένου προσώπου με καρκίνο πολύ γρήγορα, με λίγη ή καθόλου προετοιμασία ή εκπαίδευση. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει φόβο και απογοήτευση.
Αισθήματα
Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα συναισθήματά σας αντικατοπτρίζουν εκείνα του αγαπημένου σας προσώπου, τα συναισθήματά σας είναι έγκυρα. Πολλοί άνθρωποι μιλούν για το «τρενάκι» των συναισθημάτων – μερικές φορές θα νιώθετε απογοητευμένοι και ηττημένοι, άλλες φορές θα έχετε ελπίδα και θα είστε σε θέση να γιορτάσετε. Μπορεί να είναι ωφέλιμο να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας.
Αυτό-φροντίδα
Συμμετέχετε σε δραστηριότητες που σας κάνουν να νιώθετε καλά, όπως η άσκηση, η συζήτηση για τα συναισθήματά σας με έναν έμπιστο φίλο ή η παρακολούθηση των δικών σας στόχων για να βοηθήσετε τον εαυτό σας και να κατευνάσετε όσο το δυνατόν το άγχος και τον φόβο.
Απώλεια και θλίψη
Ο Καρκίνος είναι μάστορας στη δημιουργία συμβολικής απώλειας στις ζωές των ανθρώπων – απώλεια ονείρων, ρόλων, ικανοτήτων κ.λπ. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αισθανθεί αναστατωμένος για το τι έχει αφαιρέσει ο καρκίνος από εσάς ή το αγαπημένο σας πρόσωπο. Για να προσαρμοστούμε στην απώλεια και τη θλίψη, πρέπει πρώτα να τα αναγνωρίσουμε με ειλικρίνεια. Αναζητήστε υποστήριξη από συνομηλίκους ή επαγγελματίες όταν η θλίψη είναι συντριπτική.
Στηριχτείτε σε άλλους
Yπάρχουν ορισμένες στιγμές κατά τη διάρκεια της περιπέτειας του αγαπημένου σας προσώπου με τον καρκίνο, όπου μπορεί να αισθάνεστε ακόμη πιο αγχωμένοι. Αυτές οι στιγμές περιλαμβάνουν την αρχική διάγνωση, την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών, την υποτροπή, το τέλος της θεραπείας κ.α.. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων αναμένεται να χρειαστείτε λίγη περισσότερη υποστήριξη.
Διαχειριστείτε την αβεβαιότητα
Όταν είμαστε αβέβαιοι, είναι σύνηθες να σταθούμε στο «χειρότερο σενάριο» για πράγματα που δεν ελέγχουμε. Αντίθετα, αναγνωρίστε πότε η ανησυχία σας κερδίζει και βρείτε τρόπους να αποσπάσετε την προσοχή σας, μείνετε στην παρούσα στιγμή μέσω του διαλογισμού και εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας ακόμα και για τα μικρά πράγματα.
Ανταποκριθείτε στην πρόκληση
Μερικές φορές οι φροντιστές αναλαμβάνουν ρόλους, για τους οποίους το αγαπημένο τους πρόσωπο ήταν υπεύθυνο πριν από τη διάγνωση. Αυτές οι ευθύνες μπορεί τώρα να είναι στους ώμους σας και θα κληθείτε είτε να τις διαχειριστείτε είτε να τις αναθέσετε σε άλλους.
Παραπάνω από ένας φροντιστής
Το να είσαι φροντιστής μπορεί να σε κάνει να νιώθεις σαν νοσοκόμος/α, γονέας ή υπηρέτης/ρια. Είναι φυσιολογικό να σου λείπει να είσαι σύζυγος ή παιδί ή ο όποιος προηγούμενος ρόλος σου. Βρείτε χρόνο για να χαράξετε ποιοτικό χρόνο που σας θυμίζει όλα όσα είστε.

Θλίψη

Όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο πεθαίνει, η απώλεια μπορεί να αναμειχθεί με ενοχές, ανακούφιση και αβεβαιότητα για το μέλλον. Όλοι οι άνθρωποι βιώνουν τη θλίψη διαφορετικά και τα συναισθήματά σας μπορεί να συμβούν σε φάσεις καθώς συμβιβάζεστε με την απώλειά σας. Υπάρχουν υγιείς τρόποι για να αντιμετωπίσετε τη θλίψη σας και να μάθετε να θεραπεύετε. 
Ρουτίνα
Για πολλούς φροντιστές, ο χρόνος, η ενέργεια και οι πόροι σας έχουν δαπανηθεί γύρω από τις εργασίες και τα καθήκοντα της φροντίδας. Μπορεί να είναι πολύ περίεργο να διαπιστώσετε ότι η ρουτίνα σας δεν επικεντρώνεται πλέον στις ανάγκες του αγαπημένου σας προσώπου. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε χαμένοι και μπερδεμένοι σχετικά με το πώς να περάσετε το χρόνο σας.
Συμβολική απώλεια
Πολλοί φροντιστές διαπιστώνουν ότι τους λείπουν οι σχέσεις που έχουν δημιουργήσει με την ιατρική ομάδα του αγαπημένου τους προσώπου ή τους λείπει η φροντίδα και ο σκοπός και η χαρά που τους έδωσαν αυτά τα καθήκοντα.
Συγχώρεσε τον εαυτό σου
Οι ενοχές για το «τι θα γινόταν αν» μπορεί να φέρουν πολύ μεγάλο συναισθηματικό βάρος. Αν και αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά, οι φροντιστές πρέπει να συγχωρήσουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν ότι δεν μπορούσαν να ελέγξουν οι ίδιοι την κατάσταση, λέγοντας στον εαυτό τους: «Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα με τις πληροφορίες που είχα εκείνη τη στιγμή».
Ανακούφιση
Είναι εντάξει να αισθάνεστε ανακούφιση μετά τον θάνατο ενός αγαπημένου σας προσώπου. Πολλοί φροντιστές αισθάνονται ανακούφιση που το αγαπημένο τους πρόσωπο δεν πονάει πλέον ή δεν υποφέρει πια από την αγωνία της λήψης αποφάσεων σχετικά με τη θεραπεία. Ακριβώς επειδή αισθάνεστε ευγνώμονες που τελείωσαν τα καθήκοντα φροντίδας για εσάς δεν αφαιρεί από την αφοσίωσή σας στο αγαπημένο σας πρόσωπο.
Χρόνος

Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη θλίψη. Είναι λογικό να αισθάνεστε «εντάξει» τη μια μέρα και να κατακλύζεστε από λύπη την επόμενη. Τα σκαμπανεβάσματα είναι φυσιολογικά ειδικά κατά τις ημέρες και μήνες μετά από μια απώλεια. Παρόλο που δεν θα «ξεπεράσετε» ποτέ την απώλεια του αγαπημένου σας προσώπου, η ακανόνιστη φύση των συναισθημάτων τείνει να μειώνεται όλο και περισσότερο σε ένταση.

Ερωτήσεις
Πολλοί άνθρωποι που πενθούν κάνουν ερωτήσεις που δεν έχουν εύκολες απαντήσεις. Ερωτήσεις όπως, «Γιατί εμείς;» «Τι είναι αυτή η ζωή;» «Υπάρχει πραγματικά μια ανώτερη δύναμη που μας προσέχει;» Αυτές οι ερωτήσεις σχετικά με το νόημα της ζωής και των πνευματικών πεποιθήσεων είναι φυσιολογικές μετά την απώλεια. Αντί να φοβάστε αυτές τις ερωτήσεις, επιτρέψτε στον εαυτό σας να τις επεξεργαστεί μιλώντας με έναν έμπιστο φίλο ή επαγγελματία και γράφοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.
Βρείτε την καινούρια κανονικότητα
Αν και χρειάζεται χρόνος, σιγά σιγά θα προσαρμοστείτε στην απώλεια του αγαπημένου σας προσώπου. Η θεραπεία γίνεται σταδιακά, δεν μπορεί να γίνει βεβιασμένα και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πένθος.
Βρείτε υποστήριξη
Υπάρχουν υγιείς τρόποι για να αντιμετωπίσετε την απώλειά σας και να λάβετε μέτρα για να προχωρήσετε στη ζωή σας. Εάν διαπιστώσετε ότι η στέρηση ύπνου και το άγχος διαρκούν περισσότερο από μερικούς μήνες, σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Τοπικές προσωπικές ή διαδικτυακές ομάδες διαχείρισης του πένθους είναι χρήσιμες για να λάβετε υποστήριξη από εκείνους που βιώνουν κάτι παρόμοιο με αυτό που περνάτε.
















Μείνετε ενημερωμένοι με email newsletter

Kαλέστε την γραμμή βοήθειας 2103303313

Πανελλήνιος Σύλλογος για τον Καρκίνο του Παχέως Εντέρου

Eγγραφείτε στο Newsletter του Συλλόγου

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για τα τελευταία νέα και εξελίξεις.

Η εγγραφή σας έγινε με επιτυχία!