Προληπτικά προγράμματα ανά τον κόσμο

Προληπτικά προγράμματα ανά τον κόσμο

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και όλοι το γνωρίζουν. Για αυτό διάφορες χώρες σε όλο το κόσμο έχουν δημιουργήσει προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου με σκοπό να προστατεύσουν τους πολίτες τους. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι μία από αυτές τις χώρες. 














Παρακάτω αναφέρονται κάποιες από τις χώρες που συμμετέχουν σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου:

Γερμανία

Στη Γερμανία, το 2019 εισήχθη ένα οργανωμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου με εξασφάλιση ποιότητας για CRC. Οι νόμιμοι ασφαλισμένοι ηλικίας 50 ετών και άνω μπορούν να αποφασίσουν μεταξύ της ανοσολογικής εξέτασης κρυφού αίματος στα κόπρανα (iFOBT) και της κολονοσκόπησης για προσυμπτωματικό έλεγχο CRC ανάλογα με το φύλο και την ηλικία τους . Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου περιλαμβάνει επίσης γραπτή πρόσκληση και ενημερωτικό υλικό βασισμένο σε στοιχεία για να βελτιώσει τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων για τη συμμετοχή ή όχι.

Γαλλία

Απευθύνεται σε πληθυσμό ηλικίας από 50 έως 74 ετών που λαμβάνουν πρόσκληση για το τεστ κάθε 2 χρόνια. Στη Γαλλία, βασίζεται σε μια στρατηγική δύο σταδίων: πρώτα τη χρήση μιας εξέτασης κοπράνων και στη συνέχεια, εάν είναι θετική, τη διενέργεια κολονοσκόπησης. Οι προσκλήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου ΚΠΕ στάλθηκαν ταχυδρομικά από το γραφείο του CRCDC-IDF. Τα άτομα κλήθηκαν να συμβουλευτούν τον γενικό ιατρό τους ο οποίος διένειμε το FIT ελεύθερα. Η πρόσκληση αποστέλλεται κάθε 2 χρόνια. Εάν οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονταν, εστάλη μια πρώτη υπενθύμιση μετά από 90 ημέρες. Μια δεύτερη υπενθύμιση θα μπορούσε να σταλεί μετά από 120 ημέρες εάν δεν υπήρχε ακόμα απάντηση. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ανάλυση σε ένα δείγμα κοπράνων αφού οι συμμετέχοντες το επέστρεψαν ταχυδρομικά σε προπληρωμένο φάκελο. Όταν το πρώτο τεστ ήταν αρνητικό, οι ασθενείς έλαβαν νέα πρόσκληση 2 χρόνια αργότερα. Εάν το τεστ ήταν θετικό, τους συνέστησαν να κάνουν κολονοσκόπηση για ανίχνευση ή/και θεραπεία πιθανών βλαβών του παχέος εντέρου και απευθύνονταν σε γαστρεντερολόγο. Στους συμμετέχοντες των οποίων το δείγμα δεν ήταν αξιολογήσιμο (παλαιωμένο τεστ, σφάλμα στη συμπλήρωση της φόρμας κ.λπ.) στάλθηκε νέο τεστ.

Βέλγιο

Το Φλαμανδικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου ΚΠΕ, προσφέρει δωρεάν FIT (με αλληλογραφία) κάθε δύο χρόνια, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 με σταδιακή εφαρμογή ανά ηλικία, με αποτέλεσμα όλες τις ηλικίες-στόχους 50-74 ετών να συμπεριληφθούν το 2020.

Ηνωμένο Βασίλειο

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του εντέρου προσφέρεται κάθε 2 χρόνια σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 60 έως 74 ετών. Άτομα μεγαλύτερα από αυτό μπορούν να ζητούν κιτ προσυμπτωματικού ελέγχου κάθε 2 χρόνια. Τον Αύγουστο του 2018, οι υπουργοί συμφώνησαν ότι στο μέλλον ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του εντέρου στην Αγγλία θα ξεκινήσει στην ηλικία των 50 ετών. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) άρχισε να μειώνει το εύρος ηλικιών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του παχέος εντέρου από τον Απρίλιο του 2021. Το κιτ αποστέλλεται με όλες τις προσκλήσεις για προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του εντέρου. Τα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις για προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του παχέος εντέρου λαμβάνουν μια επιστολή πρόσκλησης, μαζί με ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που εξηγεί τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους του. Περίπου μια εβδομάδα αργότερα, το πρόγραμμα στέλνει ένα κιτ FIT με οδηγίες για το πώς να το χρησιμοποιήσετε στο σπίτι. Τα αποτελέσματα αποστέλλονται 2 εβδομάδες μετά την παραλαβή του ολοκληρωμένου κιτ από το εργαστήριο. Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου προσφέρει κολονοσκόπηση σε άτομα με μη φυσιολογικό αποτέλεσμα προσυμπτωματικού ελέγχου.

Κύπρος

Το 2013 και το 2014 σε μικρό αριθμό αγροτικών περιοχών. Στους επιλέξιμους συμμετέχοντες (ηλικίας 50-69) εστάλη μια πρόσκληση μέσω επιστολής, ένα ενημερωτικό φυλλάδιο και ένα μικρό σωληνάριο για τη συλλογή του δείγματος κοπράνων. Τους δόθηκε η οδηγία να συλλέξουν το δείγμα στο σωληνάριο, να το σφραγίσουν σε πλαστική σακούλα και να το παραδώσουν στο πλησιέστερο κέντρο υγείας. Στους συμμετέχοντες εστάλησαν τα αποτελέσματά τους μέσω ταχυδρομείου.

Ιρλανδία

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του εντέρου είναι διαθέσιμος σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 έως 69 ετών που ζουν στην Ιρλανδία. Πρέπει να είναι στο μητρώο προσυμπτωματικού ελέγχου του εντέρου προτού σταλεί πρόσκληση για να κάνουν μια εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος περιλαμβάνει τη λήψη δείγματος (δείγμα κοπράνων) χρησιμοποιώντας μια εξέταση στο σπίτι. Το δείγμα τοποθετείτε σε ειδικό σωληνάριο και στέλνετε πίσω σε σφραγισμένο φάκελο για εξέταση σε εργαστήριο. Εάν η ποσότητα του αίματος που βρέθηκε είναι πάνω από το όριο ελέγχου, γίνεται παραπομπή για μια περαιτέρω εξέταση που ονομάζεται κολονοσκόπηση. Αυτό το τεστ είναι δωρεάν. Κάποιος μπορεί να εγγραφεί ηλεκτρονικά ή δωρεάν τηλεφωνικά.

Φινλανδία

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου γίνεται σε εθνικό επίπεδο στη Φινλανδία από το 2022. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος θα εισηχθεί σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 60-68 ετών. Οι προβολές θα επεκταθούν σταδιακά, για να αφορούν τελικά όλους τους ηλικιωμένους 56-74 ετών, που θα προσκαλούνται κάθε δύο χρόνια. Λαμβάνετε η πρόσκληση στο σπίτι ταχυδρομικώς. Το δείγμα διαλογής λαμβάνεται στο σπίτι κατά την επίσκεψη στην τουαλέτα. Το δείγμα αποστέλετε στο εργαστήριο προσυμπτωματικού ελέγχου μέσα σε χάρτινο φάκελο. Τα ταχυδρομικά τέλη για τον φάκελο της επιστροφής προπληρώνονται από το κράτος.

Ολλανδία

Το ολλανδικό εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου (ΚΠΕ) ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2014. Αυτός ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι για άνδρες και γυναίκες στην ηλικιακή ομάδα 55 έως 75 ετών. Το 2021, το ποσοστό συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν 70,6%. Συνολικά, συμμετείχαν περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια άτομα. Από αυτούς τους 1,6 εκατομμύρια συμμετέχοντες, το 4,6% είχε δυσμενές αποτέλεσμα FIT. Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερους από 74.000 συμμετέχοντες που παραπέμφθηκαν για κολονοσκόπηση. Ανιχνεύθηκαν 2.790 καρκίνοι του παχέος εντέρου και 16.878 προχωρημένα αδενώματα.

Δανία

Στη Δανία, ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου εφαρμόστηκε το 2014 και προσφέρεται δωρεάν κάθε 2 χρόνια σε όλα τα άτομα ηλικίας 50–74 ετών που ζουν στη Δανία. Το τεστ που γίνεται στο σπίτι, αποστέλλεται απευθείας μαζί με μια επιστολή πρόσκλησης σε όλους τους προσκεκλημένους. Η διαδικασία διαλογής βασίζεται σε ένα FIT ενός δείγματος, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει αόρατες ποσότητες αίματος σε δείγματα κοπράνων, τα οποία μπορεί να σχετίζονται με αιμορραγικές βλάβες από προκαρκινικά αδενώματα ή καρκίνο του παχέος εντέρου σε διάφορα στάδια της νόσου. Οι μη συμμετέχοντες στον έλεγχο λαμβάνουν υπενθύμιση μετά από 6 εβδομάδες. Όλα τα άτομα με θετικό τεστ FIT λαμβάνουν πρόσκληση για κολονοσκόπηση με προκαθορισμένο χρόνο για ραντεβού εντός 14 ημερών από το θετικό αποτέλεσμα του προληπτικού ελέγχου. Οι διοικητικές περιφέρειες επικοινωνούν με τους μη συμμετέχοντες στην >κολονοσκόπηση.

Εστονία

Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 60-68 ετών και με ασφάλιση υγείας συμμετέχουν στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου κάθε δύο χρόνια. (Το 2023 περιλαμβάνονται/καλούνται ανασφάλιστοι) Το Μητρώο Προσυμπτωματικού Ελέγχου Καρκίνου σχηματίζει μια ομάδα-στόχο προσυμπτωματικού ελέγχου. Οι προσκλήσεις για λογαριασμό του οικογενειακού ιατρού θα αποστέλλονται ταχυδρομικά στα άτομα που συμμετέχουν στον έλεγχο στις διευθύνσεις που αναγράφονται στο μητρώο πληθυσμού. Στην πρόσκληση, παρέχονται πληροφορίες ότι το άτομο που συμμετέχει στον έλεγχο λαμβάνει ένα κιτ δειγματοληψίας κοπράνων από τον οικογενειακό γιατρό του και πρέπει να κάνει κράτηση για υποδοχή οικογενειακής νοσοκόμας. Στην υποδοχή ενός οικογενειακού γιατρού ή νοσοκόμου, το άτομο λαμβάνει ένα κιτ δειγματοληψίας κοπράνων. Το κιτ περιλαμβάνει δοχείο δοκιμής, πληροφοριακό υλικό, έντυπο και πληρωμένο φάκελο επιστροφής, με την έντυπη διεύθυνση του εργαστηρίου. Ένα άτομο παίρνει το δείγμα στο σπίτι και το στέλνει ταχυδρομικά στο εργαστήριο. Το κόστος αποστολής δείγματος είναι προπληρωμένο, χωρίς κόστος για το άτομο.

Λιθουανία

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου ΚΠΕ ξεκίνησε στη Λιθουανία τον Ιούνιο του 2009. Από τον Ιανουάριο του 2014 το πρόγραμμα καλύπτει όλο τον πληθυσμό ηλικίας 50–74 ετών στη Λιθουανία. Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση της θνησιμότητας από ΚΠΕ με την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου και, πιθανώς, η μείωση της συχνότητας εμφάνισης ΚΠΕ με την αφαίρεση προχωρημένων αδενωμάτων. Το πρόγραμμα προσκαλεί τους κατοίκους για FIT κάθε 2 χρόνια. Δεν υπάρχει κεντρικά οργανωμένο σύστημα προσκλήσεων στη Λιθουανία. Ο γενικός ιατρός (GP) παρέχει ένα γραπτό ενημερωτικό φυλλάδιο. Το κιτ FIT δίνεται στον ασθενή. Η υπηρεσία ολοκληρώνεται όταν επανεξεταστούν τα αποτελέσματα του FIT. Τα άτομα που είναι θετικά στο τεστ παραπέμπονται και εγγράφονται από τον ιατρό για κολονοσκόπηση. Εάν το FIT είναι αρνητικό, το τεστ επαναλαμβάνεται σε 2 χρόνια.

Ουγγαρία

Στην Ουγγαρία, ο οργανωμένος προληπτικός έλεγχος του παχέος εντέρου ξεκίνησε το 2018 με την εθελοντική ένταξη γενικών ιατρών στο πλαίσιο ενός έργου προτεραιότητας, που ονομάζεται «Σύνθετοι Προσυμπτωματικοί Ελέγχοι Δημόσιας Υγείας». Όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 50 και 70 ετών με έγκυρο καθεστώς ασφάλισης υγείας που έχουν μέσο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, που δεν έχουν υποβληθεί σε εξέταση παχέος εντέρου τα τελευταία 2 χρόνια που δεν έχουν μια ανοσοχημική εξέταση κοπράνων και όσοι δεν έχουν διαγνωστεί καρκίνο του παχέος εντέρου ή/και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου μπορούν να προσκληθούν για προληπτικό έλεγχο του παχέος εντέρου.
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου αποτελείται από δύο βήματα:
Εξέταση κρυφού αίματος στα κόπρανα δειγμάτων κοπράνων που λαμβάνονται σε δύο συνεχόμενες ημέρες.
κολονοσκόπηση, εάν η εξέταση κρυφού αίματος στα κόπρανα δεν είναι αρνητική.
Το κιτ δοκιμής περιλαμβάνει όλο τον εξοπλισμό που απαιτείται για τη δειγματοληψία κοπράνων, η οποία θα πρέπει να γίνεται στο σπίτι σε δύο συνεχόμενες ημέρες. Μετά από αυτό, τα δύο δοχεία πρέπει να ταχυδρομηθούν στον δωρεάν φάκελο που περιλαμβάνεται στο κιτ δοκιμής. Η ανάλυση των υποβληθέντων δειγμάτων και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων γίνονται σε ειδικό ανοσοχημικό εργαστήριο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Υγείας (ΝΝΚ). Εάν ο γιατρός έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, το εργαστήριο θα του/της στείλει το αποτέλεσμα ηλεκτρονικά και μπορείτε να ρωτήσετε για τα αποτελέσματα από τον ιατρό περίπου 2 εβδομάδες μετά την ταχυδρομική αποστολή του δείγματος. Εάν κάποιος συμμετάσχει στην εξέταση με μεμονωμένο τρόπο ή έχει λάβει το κιτ δοκιμής με άλλο τρόπο, το αποτέλεσμα θα ταχυδρομηθεί στη διεύθυνσή του.

Κροατία

Από το 2008 έως το 2011 συνολικά 1 056 694 άτομα προσκλήθηκαν σε προληπτικό έλεγχο. Βρέθηκαν 12.477 θετικοί ασθενείς FOBT (6,9%). Η κολονοσκόπηση έγινε σε 8541 περιπτώσεις. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος εντόπισε ΚΠΕ σε 472 ασθενείς.

Τσέχικη Δημοκρατία

Η πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου στην Τσεχική Δημοκρατία συνίσταται επί του παρόντος σε δύο τύπους φυσικής εξέτασης: εξέταση κρυφού αίματος στα κόπρανα (FOBT) και κολονοσκόπηση προσυμπτωματικού ελέγχου. Το FOBT προσφέρεται ετησίως σε ηλικία 50-54 ετών και ανά διετία από την ηλικία των 55 ετών. Η κολονοσκόπηση προσυμπτωματικού ελέγχου είναι διαθέσιμη από την ηλικία των 50 ετών και επαναλαμβάνεται κάθε 10 χρόνια.

Μάλτα

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου προσφέρεται επί του παρόντος σε όλα τα άτομα ηλικίας μεταξύ 57 και 74 ετών. Τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας προσκαλούνται τακτικά να κάνουν ένα κιτ δοκιμών στο σπίτι FIT.

Αμερική

Η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ συνιστά προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου για ενήλικες που διατρέχουν μέσο κίνδυνο και είναι μεταξύ 45 και 75 ετών. Το Πρόγραμμα Ελέγχου Καρκίνου του Παχέος Εντέρου (CRCCP) του CDC συνεργάζεται με κλινικές, νοσοκομεία και άλλους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης για τη χρήση και την ενίσχυση στρατηγικών που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον προσυμπτωματικό έλεγχο (που ονομάζονται παρεμβάσεις βασισμένες σε στοιχεία). Το CRCCP εστιάζει στην αύξηση του προσυμπτωματικού ελέγχου μεταξύ ατόμων ηλικίας 45 έως 75 ετών σε κλινικές που εξυπηρετούν άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα και όπου λιγότερο από το 60% των ασθενών είναι ενημερωμένοι στον προληπτικό έλεγχο.

Αυστραλία

Μέσω του Εθνικού Προγράμματος Έλεγχου Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, στους δικαιούχους Αυστραλούς ηλικίας 50–74 ετών αποστέλλεται αυτόματα ένα δωρεάν κιτ iFOBT κάθε δύο χρόνια για να το ολοκληρώνουν στο σπίτι. Εάν βρεθεί αίμα στην κίνηση του εντέρου (θετικό αποτέλεσμα), θα παραπεμφθεί στον γιατρό για περαιτέρω εξετάσεις.

Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία, το εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου ΚΠΕ που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση με χρήση FIT 2 ημερών είχε ξεκινήσει το 1992. Όλοι οι κάτοικοι ηλικίας 40 ετών και άνω μπορούν να κάνουν την εξέταση.

Κορέα

Η κυβέρνηση της Κορέας δημιούργησε το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου Καρκίνου (NCSP), ένα οργανωμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου με βάση τον πληθυσμό, και για τον προσυμπτωματικό έλεγχο ΚΠΕ, το NCSP παρέχει ετήσιο FIT για ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω και κολονοσκόπηση ή τεστ βαριούχου κλύσματος διπλής αντίθεσης σε όσους έχουν θετικά αποτελέσματα από το FIT από το 2004.

Ενώ αναφέραμε κάποια από τα προγράμματα προληπτικού ελέγχου στον κόσμο υπάρχουν ακόμα περισσότερες χώρες που συμμετέχουν στον προσυμπτωματικό έλεγχο.

Πηγές:

Navarro M, Nicolas A, Ferrandez A, Lanas A. Colorectal cancer population screening programs worldwide in 2016: An update. World J Gastroenterol. 2017 May 28;23(20):3632-3642. doi: 10.3748/wjg.v23.i20.3632. PMID: 28611516; PMCID: PMC5449420.

Tran TN, Hoeck S, De Schutter H, Janssens S, Peeters M, Van Hal G. The Impact of a Six-Year Existing Screening Programme Using the Faecal Immunochemical Test in Flanders (Belgium) on Colorectal Cancer Incidence, Mortality and Survival: A Population-Based Study. Int J Environ Res Public Health. 2023 Jan 16;20(2):1654. doi: 10.3390/ijerph20021654. PMID: 36674409; PMCID: PMC9864341.

Katičić M, Antoljak N, Kujundžić M, Stamenić V, Skoko Poljak D, Kramarić D, Stimac D, Strnad Pešikan M, Samija M, Ebling Z. Results of National Colorectal Cancer Screening Program in Croatia (2007-2011). World J Gastroenterol. 2012 Aug 28;18(32):4300-7. doi: 10.3748/wjg.v18.i32.4300. PMID: 22969192; PMCID: PMC3436044.

Giannakou K, Lamnisos D. Small-Area Geographic and Socioeconomic Inequalities in Colorectal Cancer in Cyprus. Int J Environ Res Public Health. 2022 Dec 26;20(1):341. doi: 10.3390/ijerph20010341. PMID: 36612661; PMCID: PMC9819875.

https://www.uvn.cz/en/colon-cancer-screening-center

Tina Bech Olesen, Henry Jensen, Henrik Møller, Jens Winther Jensen, Berit Andersen, Morten Rasmussen (2023) Nationwide participation in FIT-based colorectal cancer screening in Denmark during the COVID-19 pandemic: An observational study eLife 12:e81808

https://www.tervisekassa.ee/en/people/health-prevention/colon-cancer-screening

https://www.freefromcancer.fi/check-your-body/colorectal-cancer-screening/

https://www.santepubliquefrance.fr/maladies-et-traumatismes/cancers/cancer-du-colon-rectum/documents/article/colorectal-cancer-screening-by-guaiac-faecal-occult-blood-test-in-france-evaluation-of-the-programme-two-years-after-launching

Pellat A, Deyra J, Husson M, Benamouzig R, Coriat R, Chaussade S. Colorectal cancer screening programme: is the French faecal immunological test (FIT) threshold optimal? Therap Adv Gastroenterol. 2021 May 7;14:17562848211009716. doi: 10.1177/17562848211009716. PMID: 33995581; PMCID: PMC8111528.

Brinkmann M, Diedrich L, Krauth C, et al General populations’ preferences for colorectal cancer screening: rationale and protocol for the discrete choice experiment in the SIGMO study BMJ Open 2021;11:e042399. doi: 10.1136/bmjopen-2020-042399

https://egeszsegvonal.gov.hu/en/stay-healthy/colorectal-screening.html

https://www2.hse.ie/conditions/bowel-screening/screening-information/

Dulskas A, Poskus T, Kildusiene I, Patasius A, Stulpinas R, Laurinavičius A, Mašalaitė L, Milaknytė G, Stundienė I, Venceviciene L, Strupas K, Samalavicius NE, Smailyte G. National Colorectal Cancer Screening Program in Lithuania: Description of the 5-Year Performance on Population Level. Cancers (Basel). 2021 Mar 6;13(5):1129. doi: 10.3390/cancers13051129. PMID: 33800772; PMCID: PMC7961359.

https://healthservices.gov.mt/en/phc/nbs/Pages/Screening-Programmes/Colorectal-Screening.aspx

https://iknl.nl/en/screening

https://www.gov.uk/guidance/bowel-cancer-screening-programme-overview

https://www.nhs.uk/conditions/bowel-cancer-screening/

https://www.cdc.gov/cancer/crccp/about.htm

https://www.cancercouncil.com.au/cancer-prevention/screening/bowel-cancer-screening/

Kinichi Hotta and others, Regional colorectal cancer screening program using colonoscopy on an island: a prospective Nii-jima study, Japanese Journal of Clinical Oncology, Volume 47, Issue 2, February 2017, Pages 118–122, https://doi.org/10.1093/jjco/hyw155

Park B, Lee YY, Song SY, Shin HY, Suh M, Choi KS, Jun JK. Trends of Colorectal Cancer Screening Rates in Korea: Korean National Cancer Screening Survey 2005-2020. Gut Liver. 2022 Nov 15;16(6):930-941. doi: 10.5009/gnl210419. Epub 2022 Apr 22. PMID: 35466090; PMCID: PMC9668502.

Μείνετε ενημερωμένοι με email newsletter

Kαλέστε την γραμμή βοήθειας 2103303313

Πανελλήνιος Σύλλογος για τον Καρκίνο του Παχέως Εντέρου

Eγγραφείτε στο Newsletter του Συλλόγου

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για τα τελευταία νέα και εξελίξεις.

Η εγγραφή σας έγινε με επιτυχία!